De Berenrug

Genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs 2021

Het eindejaarslijstje van John Vervoort in De Standaard der Letteren
van 26 en 27 dec 2020

“Met De Berenrug bewijst Bontenakel dat hij een uitmuntend verteller is. De thematiek zit subtiel verpakt in de dromen en ontgoochelingen van stugge mensen in een omgeving die zich niet laat manipuleren.” – De Standaard der Letteren (****)

“De Berenrug is niet alleen een impliciete eco-fabel, het is ook een knap vertelde avonturenroman waarin een aantal scherpe maatschappelijke observaties aan bod komen. Maar echt opvallen doet dit boek door zijn detailkennis. Wanneer Bontenakel beschrijft hoe Ellie en Ysbrant een boot bouwen, ga je bijvoorbeeld vermoeden dat hij er zelf al een paar in elkaar heeft gezet.” – Knack Focus (****)

“In De Berenrug is een schrijver aan het woord die goed grip heeft op zijn verhaal. Langzaam maar zeker kruipen de lotgevallen van de hoofdpersonen de lezer onder de huid om uiteindelijk te eindigen in een overtuigende apotheose. Het is een roman met een thrillerachtige opbouw die zich goed zou lenen voor een verfilming.” – allesoverboekenenschrijvers.nl (*****)

“Met overtuigingskracht schetst Bontenakel zijn personages: de machtsbeluste pastoor, die het volk dom houdt, de doofstomme kunstschilder Timber, die schoonheid wil brengen, en het meisje Ellie dat het eiland wil ontvluchten.” – Leidsch Dagblad (****)

“Wat valt er ongelofelijk veel te genieten in ‘De Berenrug,’ een rijke en diepgaande roman. Dimitri Bontenakel laat ons op een mooie manier nadenken over ons zelf en onze wereld.” – Hebban.nl (****½)

“Bontenakel verrast opnieuw en ook ditmaal houden zijn enorme verbeelding en krachtige verteltalent je tot op de laatste bladzijde in de ban.” – Feeling

In tijden van globalisering een eilandroman schrijven, meer nog: een roman over een eiland waar de bewoners, allemaal schipbreukelingen, louter op elkaar zijn aangewezen, vanuit het besef dat zij er onmogelijk weg kunnen: je moet het maar aandurven. En het mag direct gezegd: in ‘De berenrug’ kwijt Dimitri Bontenakel zich met veel bravoure van de taak die hij zichzelf als romancier heeft opgelegd.” – Kunsttijdschrift Vlaanderen

Annelies Verbeke, Peter Mangel Schots, Ellen Van Pelt, Valerie Eyckmans, Lenny Peeters en petekindje lezen voor
Peter Theunynck, Patricia Jozef en Berenrugschrijver lezen voor
Een bekwame gids doet een beknopte uitleg

Eind negentiende eeuw. Een natuurramp verwoest een afgelegen eiland diep in Noord-Atlantische wateren. De bomen sterven af, oogsten mislukken, de vrouwen baren geen kinderen meer. In de steek gelaten door de rest van de wereld zijn de eilandbewoners op zichzelf aangewezen. De jonge Ellie voert haar eigen strijd. Haar stiefvader wil dat ze samen met hem de vuurtoren gaat bemannen terwijl de zoon van de eilanddokter haar als zijn toekomstige bruid ziet. Maar zij droomt zelf van een leven ver weg van het eiland.

Twee schipbreukelingen zetten de verhoudingen tussen de eilanders op scherp. Hoeveel regels zal de pastoor nog uitvaardigen om de gemeenschap aan zich te binden? Wat bezielde de schoolmeester om zijn huis op klaarlichte dag in brand te steken? Waarom stortte een kind zich van het klif? Het versterkt Ellie’s vastbeslotenheid aan het eiland te ontsnappen. Ze vindt een onverwachte bondgenoot. Maar wanneer haar droom werkelijkheid kan worden, moet ze een keuze maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.