toneel

HELOISE: ‘U hoeft tenminste niet in de jury van een moordzaak te zetelen.’
OTTO: ‘Een moordzaak, zegt u? Hoe weet u dat?’
HELOISE: ‘De akte van beschuldiging. Die hebben ze mee naar huis gegeven.’
OTTO: ‘Ik heb nog nooit een akte van beschuldiging van dichtbij gezien. Mag ik… Een hoop beschuldigingen voor één mens.’
HELOISE: ‘En over die mens moet ik straks een oordeel vellen.’
OTTO: ‘Een, twee, drie, vier (telt tot twintig). Weer één.’
HELOISE: ‘Weer één wat?’
OTTO: ‘Weer een mens minder op de planeet. Elke twintig seconden doodt een mens een andere mens hier op deze ronddobberende kluit kosmisch zwerfafval.’
HELOISE: ‘Dus elke twintig seconden worden twaalf juryleden gesommeerd voor een assisenzaak?’

Ter gelegenheid van haar deelname aan het stadsfestival Op.Recht.Mechelen (najaar 2016-voorjaar 2018) besloot theatergezelschap Lucky Leo om een nieuw stuk te brengen. Een titel hadden ze al: Gewraakt. En dat het moest gaan over een vrouw die werd opgeroepen voor juryplicht. Ze zochten Annelies Verbeke aan om voor de tekst te zorgen, en die haalde op haar beurt mij erbij. In juni 2016 gingen we aan de slag.
 Op de website van Lucky Leo kondigde Gewraakt zich als volgt aan:

Als er recht wordt gesproken, betekent dat nog niet dat de rechtstaal wordt begrepen. De rechterlijke macht beschermt en straft, maar verwart en intimideert ons tegelijk met haar juridische jargon. De duidelijkheid die experten menen na te streven, komt bij de leek wel eens over als angstaanjagend machtsvertoon. Een vrouw wordt opgeroepen om in een jury te zetelen. Ze heeft er zin in, maar al snel rijzen er heel wat vragen.

Gewraakt wil een humoristisch onderzoek naar verschillende soorten taal zijn, een onderzoek waarbij gevoel botst met ratio en logica met absurdisme. De pennen van Annelies Verbeke en Dimitri Bontenakel trekken je mee in een heerlijk absurdistisch taalbad.

Regie: Hilde Moyson
Spel: Brien Coppens, Lysbet Cammaer, Lina Lauwens, Robin Mertens, Jessie Glorie, Casimir Reijnders en Pieter Mollemans
Tekst: Dimitri Bontenakel en Annelies Verbeke
Communicatie & productie: Ans De Bremme
​Kostuum: Mia Vaes
Techniek licht & geluid: Willem Moyson
Decor: Erwin De Leersnyder en Carina Vander Veken​

Het stuk ging op donderdag 27 april in prémiere in het cultureel centrum van Mechelen, en werd vier maal opgevoerd. Gelukkig zat er wat volk in de zaal, veel volk zelfs, want alle vertoningen waren uitverkocht. Spelers gelukkig, regisseur gelukkig, schrijvers gelukkig.

De foto’s zijn van Hans Op de Beeck