boeken

Aan de andere oever van het verlangen (PEN/Uitgeverij P, 2016)

Dit is een boek van twee-eiige tweelingen. Zeven auteurs zijn bekend in literair Vlaanderen, zeven andere mogen dat ook zijn, als landgenoten met wortels in Irak, Syrië, Palestina of Soedan, die bovendien voor hun komst publiceerden in hun geboorteland. Naar aanleiding van hun verhalen en gedichten schreven de Vlaamse auteurs op verzoek van PEN Vlaanderen vrijelijk hun eigen proza en poëzie.

Alice in ballingschap

Mijn bijdrage gaat in dialoog met De weg der smarten van de Syrische auteur Abdualla Maksour.Net als in zijn De weg der smarten gaat Alice in ballingschap over het leven als balling, over vervagende herinneringen, over de liefde, over de dood. Geen tekst over vluchtelingen, wel één over mensen die geen rol meer te spelen hebben in onze samenleving. Ze voelen zich overbodig. Ze voelen zich ongewenst. Lang niet altijd beelden ze zich dat in.

Samengesteld door Joke van Leeuwen en Annemarie Estor.
Vertaald uit het Arabisch door Hisham Hamad en Djûke Poppinga.

 

De steek van de schorpioen (Wereldbibliotheek, 2013)

“pretentieloze genre-oefening rond de roman noir”
 de Standaard der Letteren

“een fascinerende hilarische noir met slapstick on the road… en misschien ook wel een thriller”
– Fred Braeckman

“een afgebleekte roman noir, hilarisch, onbeschroomd, onbeschoft, zelfironisch” – Lukas De Vos

waanzinnige geschiedenis met slapstickelementen, afgewisseld met prachtige metaforen en harde misdaad” – Crimezone.nl

genomineerd voor de Knack- Hercule Poirotprijs 2013

Na een wereldreis van twee jaar keert Lemmy Planck naar Antwerpen terug. In zijn bagage: een manuscript van 400 pagina’s, een schorpioen die naar de naam D’Artagnan luistert, en de herinnering aan een korte vriendschap met een Chileense ex-huurling.

Thuis treft Lemmy een dikke envelop aan. Vlak voor zijn dood heeft de Chileen zijn dagboek naar hem opgestuurd. Lemmy probeert vergeefs een uitgever te vinden voor zijn eigen manuscript maar er is des te meer belangstelling voor het dagboek. Niet alleen de uitgever, ook de dochter van de Chileen en de privébeveiligingsfirma waarvoor haar vader heeft gewerkt, zitten erachteraan.

Als die firma het dagboek met geweld wil bemachtigen, besluit Lemmy het zelf te gaan lezen. Dat had hij beter niet kunnen doen, want wat er gebeurd is toen de Chileen de persoonlijke bewaker van de paus was – zijn laatste opdracht – moet verborgen blijven.

Mijn ontmantelde wereld   (Davidsfonds/Literair, 2007)

Terwijl buiten een onnatuurlijk strenge winter komaf maakt met de mens heeft Harold andere kopzorgen. In het midden van de nacht verdween zijn hartsvriendin. Daarmee is Eleni Kahn niet aan haar proefstuk toe. Harold is Eleni’s verdwijntrucs meer dan beu en gaat haar zoeken. Maar Harold is geen speurneus en dit is geen detectiveverhaal. Zijn zoektocht werpt meer vragen op dan er antwoorden gevonden worden. Wat voert Jasper Magnus in zijn schild nu hij niet langer zwerver met pleinvrees is? En wat heeft Orson Welles met de zaak te maken?

Een zwerver met pleinvrees (Davidsfonds/Literair, 2004)

Schelmenroman met Jasper H. Magnus – wees, zakkenroller, radiocauseur – in een illustere hoofdrol. Overdag doolt hij door de straten, ’s avonds kruipt hij achter de microfoon. Als de blinde Gabriël hem een absurd maar lucratief voorstel doet, verandert alles. Jasper zwicht voor het geld en raakt verstrikt in een bizarre intrige, waarin Gabriëls spotzieke zuster en dito vrienden een hoofdrol spelen. Tot de blinde zich tijdens het midzomerfeest ontpopt als een meesterschaker tussen onwetende pionnen.

Mooie jonge honden (De Brakke Hond-Van Halewyck, 2003)

In deze verhalenbundel van jonge en minder jonge Vlaamse schrijvers verscheen het kortverhaal Peristaltiek over een jongen, een Mini Cooper en de spijsvertering van een kunstenaarsvader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.