Foto: Jeyda Yagiz

DIMITRI BONTENAKEL IN VOGELVLUCHT

2022 – D. werkt aan zijn zesde roman. Als lid van het eerste WATLAB-collectief doet hij dat deels in de Hobokense Blikfabriek.

2020 – De Berenrug verschijnt op 6 april, in hartje pandemie, en wordt genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs.

2019 – Op vraag van Virginie Plateau schrijft D. Vonnis/Geveld, een bijdrage voor het themanummer dat Deus Ex Machina aan het bos wijdt. En schrijver Erik Vlaminck wordt 65. Samen met twaalf collega’s schrijft D. een brief aan Dikke Freddy. De teksten worden gebundeld in een feestoplage van 1 exemplaar.

2018 – D. treedt halftijds in dienst van de Scenaristengilde.

2017 – Schaduw en vuur verschijnt op 17 januari. D. en collega-schrijver Toon Van Mierlo vertrekken samen op boekhandeltournee.

2017 – Samen met Theatergezelschap Lucky Leo en Annelies Verbeke maakt D. de voorstelling Gewraakt voor het stadsfestival Op.Recht.Mechelen. Speeldata in april ’17.

2017 – In november blaast de PEN-schrijversflat 15 kaarsjes uit en dat wordt in het Antwerpse Havenhuis gevierd met woorden en drank. PEN-flatcoördinatoren D. en Sven Peeters praatten de avond en de gasten aan elkaar.

2016 – D. schrijft het verhaal Alice in ballingschap als antwoord op een tekst van Abdualla Maksour voor de bundel Aan de andere oever van het verlangen, samengesteld door PEN-collega’s Joke van Leeuwen en Annemarie Estor en feestelijk voorgesteld op de Boekenbeurs.

2016 – D. schrijft volgende, slechts deels profetische, Six-word-Story: ‘Ontdekker noemt dodelijk virus naar ex.’

2013 – In januari verschijnt De steek van de schorpioen. De komische roman noir wordt genomineerd voor de Hercule Poirotprijs.

Een maand later stapt hij in het PEN-bestuur, toen nog onder het voorzitterschap van David Van Reybrouck. Samen met Sven Peeters ontfermt hij zich over de PEN-flat en haar schrijvers.

2008 – D. trekt door de Torres del Paine in Patagonië. Onderweg noteert hij iets over een Berenrugeiland.

2007 – Mijn ontmantelde wereld, het vervolg op Een zwerver met pleinvrees ligt tegen de Boekenbeurs in de rekken.

2006 – D. schrijft zijn eerste column voor VERZIN en wordt er vaste columnist. Later treedt hij toe tot de redactie, nog later wordt hij hoofdredacteur. In 2021 neemt hij afscheid.

2004 – D. debuteert met Een zwerver met pleinvrees. Het lanceringsfeestje op de Antwerpse Dageraadplaats is legendarisch.

2003 – D. wordt samen met o.m. Thomas Blondeau, Saskia De Coster en Peter Terrin gebundeld in een bloemlezing van nieuw Vlaams literair talent. Zijn bijdrage: een verhaal over een man die een Mini Cooper opeet.

1997 – De Apolloprijs voor kortverhalen bundelt de twintig winnende verhalen. Onder hen teksten van een jonge Christine van den Hove, een jonge Caro van Thuyne, en een jonge D. Her en der verschijnen D.’s verhalen in literaire tijdschriften.

1987 – Jules Snelders (leraar aan het OLVE-college en de veel te vroeg gestorven vader van cartoonist Jerome) raadt D. aan om Slaughterhouse-Five van Kurt Vonnegut te lezen. D. besluit dat advies te volgen. So it goes.

1971 – Een week voor kerstavond wordt D. geboren. Een maand te vroeg – hij vliegt dadelijk de couveuse in. Is this the age of Aquariums, vraagt hij zich af voor hij tevreden indut.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram