Wat als we een literair traject ontwikkelen naar het voorbeeld van de Scenarioateliers die het VAF inricht, met coaching en feedback en masterclasses en zo? Wat als we ons richten op schrijvers die – zoals ik – genre in hun verhalen vermengen? De buitenwereld had er wel oren naar. De eerste editie van het GenreLab liep van oktober ’22 t.e.m juni ’23. De volgende editie is voorzien voor 2025.

(v.r.n.l.: Johanna Spaey, Gert-Jan van den Bemd, Yves Verbraeken, Bavo Defurne, Sandra J. Paul, Ines Nys, Tine Bergen, John Vervoort, Frauke Heyde, D.)

GENRELAB is een creatief traject dat zes auteurs middels coaching- en feedbacksessies én masterclasses begeleidt bij het schrijven van hun volgende roman. Voor haar eerste editie richt het traject zich op misdaadromans en thrillers.

GENRELAB is er voor schrijvers die aan hun métier willen werken, om middels coaching, feedback en masterclasses te komen tot het beste boek dat ze in zich hebben.

De eerste editie richt zich op:
– schrijvers die in de voetsporen willen treden van Val McDermid, Karin Slaughter of Esther Verhoef en aan een misdaadroman of thriller schrijven
– schrijvers genre Colson Whitehead of Peter Terrin die werken aan een literaire roman of verhalenbundel waarin thriller- of misdaadelementen geïncorporeerd zijn/een rol spelen

DEELNEMERS EERSTE EDITIE 2022-23

Haalden de selectie:

Ines Nijs: freelance redacteur en schrijfster van de romans Onomkeerbaar en De terugvlucht (www.inesnijs.be). Ze woont en werkt afwisselend in België en Senegal.

Tine Bergen: auteur van fictie en non-fictie voor kinderen, jongeren en volwassenen. Ze heeft een voorliefde voor spannende verhalen met een psychologische inslag.

Gert-Jan van den Bemd: publiceerde drie romans: Branco & Julia (2022), Na de val (2019) en De verkeerde vriend (2018) bij uitgeverij Manteau. www.grandfoulard.com

Frauke Heyde: scenariste en schrijfster met een hart voor integere mensen en diepe gesprekken. Zij publiceerde de roman Een plek waar eenzaamheid niet bestaat (2019) bij Lannoo.

Sandra J. Paul: thriller- en jeugdauteur. In 2015 was zij de laureate van de allereerste Aspe-Award. Zij debuteerde in datzelfde jaar met de YA-thriller Het eiland.

Bavo Defurne & Yves Verbraeken: filmmakersduo. Zij maakten Noordzee, Texas en Souvenir en werken aan een Tom Lanoye-adaptatie. Daarnaast schrijven ze samen aan hun eerste thriller.

PROGRAMMA

Het programma omvat:
vier tweedaagse coaching- en feedbacksessies, waarbij de deelnemers feedback krijgen én geven. Feedbackmomenten worden afgewisseld met korte, theoretische uiteenzettingen, waarin dieper wordt ingegaan op verhaalstructuren, karakterontwikkeling en de finesses van het genre.
– tussentijdse, persoonlijke (online-)gesprekken met een begeleider
masterclasses. Tijdens de eerste editie verwelkomden we de Britse auteur M.J. Arlidge ((schrijver van de Helen Grace-reeks en scenarist van o.m. Silent Witness, Monarch of the Glen en Cape Wrath) en Vlaamse thrillermeester Toni Coppers.

COACHING

Twee coaches bijgestaan door een coördinator leiden het geheel in goede banen.

Coaches:

  1. Johanna Spaey: auteur en literair recensent voor o.m. Knack Focus en De Standaard der Letteren. Debuteerde in 2005 met de literaire oorlogsthriller Dood van een soldaat, waarmee ze de Hercule Poirotprijs en de Nederlandse Gouden Strop in de wacht sleepte. In oktober 2021 verscheen haar vijfde roman Oktober is de mooiste maand
  2. John Vervoort: thriller- en literair recensent voor De Standaard der Letteren en Het Nieuwsblad, jurylid van de Knack Hercule Poirotprijs en docent aan de SchrijversAcademie

De coördinator (dat ben ik) is het aanspreekpunt voor de cursisten. Zij kunnen bij de coördinator terecht als ze met vragen zitten of een kwestie willen bespreken. Hij neemt ook inhoudelijk deel aan de sessies.

 Vragen over het GenreLab? Stel ze aan: genrelab@auteursvereniging.be

Een initiatief van Literatuur Vlaanderen, Sabam for Culture
en de Vlaamse Auteursvereniging (VAV), naar een idee van D.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram